Gå till innehåll

Vad är pormaskar

En pormask (komedon) är alltså talgkörtelns utförsgång, som allra högst upp fyllts med talg och pigment, vilket syns som en svart liten prick, och kan klämmas ut som något maskliknande.

Man bör dock inte klämma på pormaskar. Risken är väldigt stor att man skadar talgkörtels utförsgång och får inflammation, det vill säga, en ny finne.

Varför får man pormaskar?

Pormasken är talgkörtelns mynning på ytan av huden, den svarta lilla pricken (pormasken) är oxiderat pigment, och resten är talg och avlagrade hudceller som blivit till en 'propp'.

Denna 'propp' är en del av orsaken att Akne bildas.

Vad kan jag göra själv?

Man kan tyvärr inte för gott bli av med pormaskar på grund av att pormaskar är normalt att få i huden, de är talgkörtelns utförsgångar som täppts till utav husavlagringar.

Själva utförsgången finns fortfarande kvar och pormasken bildas igen inom något dygn.

Ångbad mot pormaskar, ångbad vidgar porerna tillfälligt och är i sig inte farligt, men börjar du klämma på pormaskarna då kan man skada huden. Örter kan vara retande och ge dig allergi, så det bör man vara försiktig med, speciellt om du har känslig hy och vill bli av med pormaskar.

Det finns vissa pormaskplåster som tar bort själva pormasken tillfälligt.

Pormaskar
Pormaskar

Behandling

Med olika lokalbehandlingsmedel mot akne kan man (till exempel: A-vitaminsyra mot akne) minska 'proppen' i utförsgången och pormasken minskar då i sin storlek. A-vitaminsyra i kräm eller gel har väldigt bra effekt på akne genom att lösa upp proppen av keratin som täpper till utförsgången från talgkörteln.

Genom vardaglig användning kan man förebygga att det bildas nya finnar och minska mängden pormaskar.

När bör jag söka läkarvård?

Pormaskar är alltså vidgade talgkörtel mynningar som är normalt förekommande i huden. Man kan alltså inte få bort dem, men man kan göra dom mindre synliga med behandling.

AHA-behandling kan hjälpa vid små ojämnheter i huden, denna behandling bör dock göras av läkare eller plastikkirurg.

Hudslipning fungerar tyvärr inte mot pormaskar. Slipning av huden hjälper mot t.ex. ojämnheter i huden på grund av ärr från akne.